Thursday, September 27, 2012

Creamy Mushroom Soup with Chicken Sausages

Mushroom soup memang kesukaan budak budak. Malang sangat kalau makan dekat kedai, order mushroom soup, bayau mahai memahai, tapi dapat macam bubur nasi lembik yang di blend. Sangat pekat dan sangat masin. Kadang kadang, kedai makan guna yang instant saja especially yang dalam bentuk serbuk. Tak sedap. Bluekk.

So, mari kita buat sendiri. Mudah sangat. Boleh memasak sambil zzzzz. Heheh.




Bahan bahan

  • Satu paket Button Mushroom. Suka hati nak guna yang White atau yang Brown. Saya suka yang White. Kat Tesko berlambak. Pilih ja.
  • 1liter air. 
  • 1 cup thick cream atau whipping cream. Takda pun takpa. Cuma nanti kurang berkrim sajalah.
  • 1 cup fresh milk
  • 2 ketul kiub chicken stock tanpa MSG. Nak yang MSG sukahatile.
  • 5 batang chicken sausages. Nak letak banyak pun takpa. Sukahatile. Jangan lupa potong pulak. Yang smoked lagi sedaplah. Jenama apa tak kisah, belasah, janji halal nooooo.
  • Daun parsley sikit, tapi aku suka letak banyak!
  • Lada putih sikit. Yang ground ya. Aku takda penggiling. Beli yang dah siap ja.
  • Tepung jagung, optional. Kalo suka cair, tak yah. Kalo nak pekat, sila guna.
How to
  • Potong cendawan ikut suka hati. Nak cincang pun takpa kalau pemalas.
  • Masak air dan cendawan dulu sampai mendidih dan cendawan bertukar ke warna gelap.
  • Dah mendidih, masuk semua sekali bahan kecuali sausage.
  • Kacau sesekali. Bila semua bahan dah serasi dan mendidih sekali lagi, baru masukkan sausages. Kalo nak sup tu jadi warna gelap sikit, sila masukkan satu atau dua sudu kicap. Aku suka kaler putih.
  • Kalau nak pekat, sila guna tepung jagung. Jangan masuk tepung jagung directly dalam soup. Nanti berketul. Amik satu atau dua sudu besar tepung jagung, kacau dalam bekas yang lain dengan air sikit bagi cair, then tuang dalam periuk.
  • Biar sekejap atad api yang sederhana. Kalau tak cukup pekat, ulang step tepung jagung tadi.
  • Dah membuak buak mendidih sampai berbuih tu tutup le api. Tunggu apa lagi.
  • Kalau rajin, buat garlic bread cicah ngsn mushroom soup. Kalo malas suruh suami pi kedai beli roti gardenia satu bantai ok. Itu saja. Selamat memushroom soup.

Wednesday, September 26, 2012

Mari buat Scone

Kalau kita pergi Cameron Highlands, mesti akan singgah sebentar minum teh dan makan scones dua tiga ketul sambil melihat keindahan alam. Konon bajet English sekejap. Hahaha. Yang pasti, scone kt situ memang mahal!

Disebabkan aku peminat scone, maka aku rasa better aku buat sendiri. Jimat dan selamat duit. Kakaka. Gelak saja aku hari ni kan. Ok, tanpa buang masa yang sangat emas, mari kita mula.

Oh, sila preheat oven dalam 15 minit @ 160 darjah celcius sebelum mulakan kerja. Oven mesti kena panas betul betul.

Bahan bahan

  • 2 cups all purpose flour, tepung gandum le
  • 1/3 cup sugar
  • 1/4 tsp salt
  • 1 tbsp baking powder
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1/3 cup butter, sukahati jenama apa pun ok
  • 1 egg
  • 1/3 cup milk
  • 1 cup raisin, saya suka Sun Maid

How to
  • Masuk semua bahan kering start dari tepung sampai ke baking powder dalam mixing bowl. Kacau bagi rata.
  • Dah rata, masuk vanilla essence dan diikuti butter. Guna mixer ler kacau.
  • Bila dah jadi macam crumble adunan tu, masuk telur
  • Kemudian masuk susu sikit dikit sampai habih.
  • Last sekali, masuk semua raisin.
Kalo malas macam aku, sila guna muffin tray dan letak paper cup. Ceduk letak macam nih,



Untuk bagi atas scone berkilat, sila ambil telur kuning sahaja dari sebijik telur, telur putih tu suka hatila nak buat apa pun, pukul sikit, then glaze atas scone tu sebelum masuk oven.
Now, bolehlah bake at 160 darjah celcius for 15 to 20 minutes.


Wednesday, September 19, 2012

Roti Bulat

Maaf, saya pakai Bread Maker. Kalo pakai mixer saya tak gheti.Resepi ni khas untuk Kak Haris Zuhaina yang jauh dimata dekat di FB.







Jangan lupa. Lepas dah bentukkan doh tu ikut suka hati contoh macam sosej roll tu, sila jgn kacau doh tu selama 1-2 jam. Ni untuk bagi doh tu kembang dengan elok. Selalunya doh akan kembang dua kali ganda dari asal. Beware. Oh, lagi satu. nak bagi roti tu cantik kt atas dia, sila glaze roti dengan amik telur kuning sahaja sebijik dan kacau dengan 2 sudu fresh milk sebelum bakar. Suhu at 160 @ 15-20 minit. Selamat Meroti.

Thursday, September 13, 2012

My DIY Baby Soft Carrier.

Little Syafiyah is happily hiding inside her carrier which i made yesterday. Wait for my entry on how to DIY. It took me just a few minutes to finished it.



Till then, bubye.

Monday, September 10, 2012

Little Queen

Cik Syafiyah is now 4 months old. She loves to smile, loves to be cuddled and loves all the attention that she got from all of us. She's the Queen of the house.


Cik Nur Syafiyah

I am so wrong, forgive me.

Bila tengok balik few entry yang lama lama, I realized that I have offended 'YOU KNOW WHO YOU ARE' and may have cross over the line by writing things that I shouldn't.

I feel sad, they must be sad too.  I was so into my angry mode. I forgot about their feeling. They must have been angry with me. Yes, they should! I was wrong. I should have never done that.

To KS and AC, I really mean it when I said that I am sorry, kosong kosong. Ikhlas. I hope both of you forgive me for my wrongdoing. I have learnt from my mistake(s) and I have no intention of doing or saying anything again that would have hurt both of you. Love you two and the other two .


Tangan yang menaip lebih tajam dari pisau pemotong daging

Selalu ja terbaca status pelik pelik dalam facebook. Paling terbaru, luahan hati selepas berpisah. Kalau mulut sebut redha, redhakan sajalah. Tak perlulah luahan bagai macam macam dalam facebook. Tak perlulah pakat pakat buka aib bekas pasangan masing masing dan juga keluarga kedua dua belah pihak. Jangan asyik duk tulis berdoa bagai dalam facebook tapi realitinya mungkin tak buat pun.

Apa apa saja masalah berkaitan hati dan perasaan, lebih baiklah mengadu hanya pada Allah. Allah Maha Mendengar. InshaAllah, hati dapat terubat sedikit demi sedikt. Bercerita sana sini masalah hidup terutamanya hal hal rumahtangga di facebook umpama mencurah minyak tanah ke dalam api. 

Lebih baiklah berdiam diri dari bercakap atau bercerita perkara perkara yang tidak elok dan mengaibkan. Kalau diri dianiaya, banyaklah mohon pada Allah supaya diri dan keluarga sentiasa di bawah lindungan Nya. 

Wednesday, September 5, 2012

I am this I am that I am not this I am not that.

It's good to be true to yourself and not to be fake, but ones must always knows the differences between what is right and wrong. Dont be too proud of what you are now. Bragging to the world that you are no hypocryte is such a big joke. What is forbidden by Allah is forbidden. Always seek for knowledge, but never ever manipulate it for you own good. Sekian.

Maafkan atas kesalahan grammar. English saya berkarat.

Tuesday, September 4, 2012

The freaky Me is back?

Sibuk di rumah kalahkan  orang yang menjawat jawatan CEO. Ya, aku sibuk. Syafiyah sudah pandai bergolek golek meniarap dan menggigit benda. Tabiat lama aku berulang kembali. Mungkinkah? Apakah ia cuma andaian semata mata? Oh, tolonglah. Pergi jauh jauh. Neat freak, control freak and health freak. Tidak. Aku dah berubah. I left that freaky freak behaviour years ago.  Aku dah belajar terima keadaan aku seadanya. I am no robot. Saya cuma seorang mak saja. SuperMak tu Nasha Aziz. Ehhehe.

Tak perlu ontime semua benda, tak perlu jadual, tak perlu berulang ulang tak perlu stress kalau daily mission failed, tak perlu menyapu atau memvakum rumah setiap dua jam sekali. Tak perlu tak perlu. Itu bukan aku anymore. Labih baik go with the flow. Macam CP kata, 'tak perlu kalot, kita bukan nak naik bot' Yang penting aku tak perlu stress hanya kerana sehelai rambut di atas karpet atau lantai. Syafiyah cuma baru mula meniarap. Dan most of the time, dia cuma zzz atas cot saja. Eh,sat. Aku nak check kalau kalau ada sehelai dua rambut aku terterbang kat dalam cot tu. Oh My Rambut!