Thursday, September 10, 2015

Hello Blog. Lama tak jumpa.

It's been forever. Its not that I don't have the time. I just don't feel like I want to blog. That's all. Well.. life is the same. Except that CP is now working at a different branch. It took him 30 minutes everyday just to reach his new workplace. Everyday, he's off to work before the sun rise, and he comes back after the sun has set. Penat woi. Kesian dia.

For me, I have a new role. A driver. I did mentioned in my past post that I am soooo afraid to drive a car. Trauma wei. But, the good news is....I can drive now. Thank you CP. If its not because of you, I don't think I can do it.

Ok. I think I'm done for today. Semoga esok mood menulis datang lagi. Sekian.

Wednesday, April 22, 2015

Handbag: Calvin Klein Addie Dome Satchel Handbag

Assalam dan haiii blog. Saya ada nak jual sebijik beg tangan. Designer handbag. Saya beli direct from US dan ia adalah ' tulen bang'.  Ok, sorry. Bergurau sat. Hehe.

It's 100% authentic. Senang kata Authenticity is Guaranteed.

Kalau berminat, silalah WHATSAPP saya ya @0134372446

InshaAllah laju ja saya jawap. Hehehe. Beg tangan ni comel sangat. Bleh letak tablet atau notebook yang bersize 10".

 




Calvin Klein Addie Dome Satchel Handbag.
Brand new, with tag. Ready stock.
Selling @ RM 480 (excl postage)
Postage RM10
Dimensions: 17x6x10 (inches)
Monogram printed canvas with pebble leather trim. Smooth leather
Detachable shoulder strap
Inner detail : Fabric. Multiple pouches and two zip pocket.
Gold hardware
Ada dust bag sekali

Monday, April 13, 2015

Rindu Awak 400 Fahrenheit.

Hari rasa  terpaling panjang. Waktu berjalan terpaling lambat. Malam berlangsung terpaling lama. That's what I felt when YOU are not around. Cepatlah masa berlalu. Cepatlah bawa pulang hatiku yang separuh lagi itu. T______T

Tajuk Drama : Rindu Awak 400 Fahrenheit.

Tuesday, March 10, 2015

Hello PMS, awak kat mana?

Dear blog,
I chose to forget sad and bad things. I want to move on. I don't want to end up being a weak person not knowing how to control my emotions. Nowadays, I can easily get irritated or senang cakap urat kepala cepat cekang. Kesian Cp. Sorry BBoss. Ailebiuw. 

Makan cekelat Nano Nano pun takda sesensasi macam ini. Pun dah lama tak ingat macamana agaknya rasa PMS sejak dari mengandungkan Amin October 2013 sampailah sekarang dah masuk Mac 2015 (Amin dah 9 bulan derr). Apa khabarkah PMS? Bila mahu ketemu? Hahaha. Hormon mengganas.

Biarlah. 

All I can say is that, 

Tak semua benda kelakar,
Tak semua perkara boleh bergurau.


Ikhlas;
...monecomel....
Perempuan Hati Kecik Tapi Selera Makan Besau.

....xoxo.. Bukan gossip Girls.

Banjir @ Tanah Merah, Dec 2014

Cerita basi. Dah hampir 3 bulan dah peristiwa banjir kat Kelantan ni. Semasa berlaku, mujurlah kami sekeluarga ada di KL. Tak tergambar rasanya keperitan jiran jiran dan seluruh penduduk di kawasan yang terjejas.

Rumah kami, dinaiki air lebih kurang 3 meter. Punah. Peti sejuk seberat hampir 100kg pun tersembam menyembah lantai. Barang barang macam berpusing pusing menari dalam rumah. Nauzubillah. Tak reti nak cerita.

Selepas air surut, baru nampak semua. Selut dalam rumah setebal 3 inci. Segala benda yang menyerap air jadi berat seberatnya. Pinggan mangkuk berterabur. Katil Amin tersadai atas katil aku ngan Cp. Ngeri. Almari buku yang penuh padat dengan bahan bacaan pulak jadi upside down. Allah.

Tak pandai nak bercerita berdrama. So, aku letak gambar sajalah untuk berkongsi pengalaman.












Alhamdulillah, anak anak tak banyak bunyi. Redha semuanya. Hee. Mainan depa banyak yang selamat sebab terapung apung dalam rumah ja. Nasib pintu berkunci. InshaAllah, kami baik baik saja. Ini namanya Memori Sepanjang Hayat. Sekian. Selamat Malam. ZzzZzzZzz.

Tak kelakar tak kelakar tak kelakar.




Sunday, March 8, 2015

January to February.

Dear blog,
I miss you. No no dear. You are not forgotten. Believe me. I just need some time. Itu saja derr.

We are still living in the same house, same road, same school for the kids, ya semua masih sama. Though most of our belongings dah banyak yang takda atau rosak, we are so grateful, Alhamdulillah sebab we still have each other.

We are still searching here and there rumah baru untuk disewa tapi kita takdalah beria pulun much since this whole area was sunken masa banjir besaq hari tu. InshaAllah. Ada rezeki, adalah.

So, lets talk about Amin. He is 9 months old now. Recently, he just got his first tooth. So, it's been a very challenging moment setiap kali nak bF him. Nak teriak!

Dia pun dah pandai meniti, memanjat dan mungkin InshaAllah akan berjalan tak lama lagi. Jenuh kepung. Cant wait! Hee.

Cik kakak Syafiyah developed tabiat suka mencubit. Cubit kecik pukak tu. Mangsa dah tentulah Amin. Walau dah nak masuk 3 tahun dan ada adik, she still thinks that she is the 'adik'. Apa apalah Cik Syafiyah oii. Hee.

Most of our photos ada kat google+ but being a bit lazy sekarang, I'll just share some of the photos yang ada dalam simpanan camera. So, here they are.. Summary of what happened, where we went for the past few months.. Sekian. Syafiyah dah lapaq nasik.

Cik Syafiyah dan Ayah.
Amin.

Amin @ 8mo.

Wani, Cik adik Ummi and Wina @ Bukit Banyan

Birthday Wina @ 25/02/ 2015.
She's now 9 yo.

Balik Alow Setaq @ Stadium.
Makan sampai muntah

Balik tengok rumah.
Happily main @ Bukit Banyan.

Muah muah.
Cik Syafiyah dan Ayah.







Monday, December 15, 2014

Bersyukur atau nak 'bragging'?

Nikmat yang Allah bagi amat luas. Tak perlulah kita secara terbuka mengucapkan syukur atas nikmat yang Allah beri dalam hidup kita tapi dalam masa yang sama kita senang senang membuat kesimpulan atas hidup orang lain atas kesusahan dan kesempitan yang sedang dialaminya. Setiap manusia ada pelbagai ujian yang Allah beri berbeza beza. Ada yang diuji dengan kesenangan dan kemudahan. Tapi tak bermakna yang beroleh kesenangan dan kemudahan itu boleh memperleceh hidup orang lain.Kita semua diuji. Kita sedang diuji. Tapi bagaimanakah resistance kita? Kita tak kebal. Manusia memang makhluk yang lemah.

Allah beri nikmat hidup berkeluarga dan pasangan yang baik, bagaimana kita meghargai mereka?
Allah beri tubuh yang kuat, sihat serta rupa paras yang sempurna, bagaimana kita menjaganya?

Hidup ni bukan untuk diangkat angkat atau untuk dipuji puji. Kadangkala kita merasakan hidup kita sempurna, kita cukup segala galanya, semua yang kita nak boleh beli dengan wang ringgit yang kita ada. Tapi untuk hidup dengan hati yang tenang, perlukan usaha. Rasa damai dan tenang bukan boleh dibeli dengan wang ringgit. Hati dan perasaan pun bukanlah barang yang boleh dibeli di pasaraya. Kalau boleh beli, lama dah dunia ni bebas dari pesakit mental akibat tekanan perasaan. Hmmm. Oklah. Nak menanak nasik pulak. Sekian.

Gedik vs Malu

Hai blog,
Hari ni aku baca arkitel menarik dekat FB dari Page Warga Prihatin. Rasa macam dah pernah baca dulu, tapi this time aku baca sampai habis. Artikel SN shared kan selalu panjang nau. Heee. So, artikel tu cakap pasal gedik. Aku ada tiga orang anak perempuan. Risau juga tu.Tak mau lah anak aku tergedik gedik bagai. Malu mak.

Rasanya, yang paling utama perlu ada sifat malu. Bila kita ada rasa malu, kita jadi segan nak buat perangai pelik pelik di depan orang. Malu banyak takpa, dari takda rasa malu. Kadang kadang kita dah cukup baik dah jaga penampilan dan perwatakan kita sebagai seorang muslimah. Tapi kita hilang rasa malu bila kita berbual dengan lelaki yang bukan muhrim kita. Kita jadi selamba. Kita bukan tak tahu, kita bukan tak rasa pelik. Tapi kita tutup sebelah mata. Kita rasa seronok. Kita sendiri terbuai buai dan hanyut dengan rasa seronok berbual dengan lelaki yang bukan suami kita. Pelik tak?

Fikirlah. Kalau kita sendiri tak dapat kawal keseronokan dan menjadi terlebih mesra dengan yang bukan muhrim, bagaimana kita nak didik anak anak kita untuk bezakan ini tak boleh, itu tak patut, ini jangan sekali kali buat. Hidup ini perlu ada batasan. Setiap perkara yang kita buat memang sudah ditentukan tatacaranya. Tak perlulah nak beralasan bagai.






Sunday, December 14, 2014

Cuti sekolah, semua tak nak kalah.

Hai Blog,
Selamat siang. Hari ni hujan lebat. Terpaksa bergelut dengan kain baju setinggi gunung Kinabalu. Pening. Apa boleh buat. Accept, adapt dan improvise. Mungkin selepas ni aku terpaksa gantung baju di hujung blade kipas untuk mempercepatkan proses pengeringan. Ataupun aku boleh sidai di serata tingkap. Eh, nanti apa pulak jiran tetangga kata. Kang tak pasal pasal pegawai imegresen datang ingat ada PATI kat dalam rumah ni. Nehi. Loklaq.

Biarlah kain baju tu semua. Kalau cepat kering Alhamdulillah. Kalo tak, tunggu sajalah. Cuti sekolah dah hampir ke penghujung. Sekejap ja kan. Rasa macam baru semalam anak aku dengan muka sengih paling panjang sampai ke telinga, balik dari sekolah bagitahu cuti sekolah selama sebulan setengah. Wow. Dan kemudian bermulalah hari hari cats and dogs, kau pukul aku, aku pukul kau balik lepas tu tak sampai lima minit bergaduh dah berbaik dan main bersama Sahibba atau Millionaire, then tak sampai sepuluh minit bermuafakat bermain tetiba kau curi duit aku, aku curi duit kau balik atau kau main tipu, aku nak tipu balik. Hishhhhh. Phewww. Anak anak. Penat aku tengok depa main. Banyak sangat drama. Nasib aku bukan peminat drama bersiri. Kalo tak, jenuh tercungap cungap aku tonton setiap episod yang pasti akan men'trigger' heart attack.

Harini, Amin dah masuk 6 bulan. Yeay. Dah boleh bagi solid food. Mungkinlah nasi putih atau oat yang dikisar halus. Tak dapat ilham lagi. Sekejap lagi bila dah berangkat ke dapur, dapatlah ilham kot. Hahaha. Ok. Ini dia Encik Amin. Sekejap ja dah besaq.



 

Persediaan barang ke sekolah hampir selesai. InshaAllah, Aiman akan mula bersekolah rendah tahun depan. Tujuh tahun dah umur Aiman. Macam macam input dah yang Kakak Wani dan Kakak Wina buh dalam kepala Si Aiman. Tak taulah. Tengoklah macammana nanti. Oklah. Nak perabih chores yang sekian lama dok tunggu. Lagipun Amin tengah ZZzzZZ. Baik aku segera bertindak. Kalo tak, dengan aku sekali hanyut ke Dreamland. Sekian.