Monday, April 21, 2014

Sempena tahun ke 11.

Keep calm, beringat sambil makan pengat.

Lebih baik fokus pada rumahtangga sendiri dari fokus nak menyelak rumahtangga orang lain. Toksah sibuklah.

Marah ke laki atau ke bini atau tak puas hati tak perlu heboh bagitahu ibu bapa, tok nenek, adik beradik. Bangga sangat bagitahu tengok laki nampak macam kecik besar kecik besar ja. Boleh siap cerita marah atau maki ke laki atau bini secara terbuka kat ibu bapa. Nak lagi bagus ibu bapa pergi share dengan adik beradik yang lain. Malu mana? Lagi best up status dalam FB. Heh, itu rumahtangga siapa? Itu suami siapa? Bini siapa? Tak faham tak faham.

Lebih baik duduk di rumah bercakap dengan anak anak atau haiwan peliharaan dari berjalan merata sana sini bertukar cerita aib orang lain. Tak payah tak payah.

Lebih baik diam diam urusan kewangan dan perbelanjaan rumahtangga contoh mcam gaji naik 1000% ka, bagi dekat bini RM 3000 sebulan ka, belanja makan RM 4000 sebulan ka, laki beli itu ini ka, dapat bonus 60 bulan ka, ada duit jota jota dalam saving ka hahahaha dari gigih duk bercerita secara detail kepada orang lain selain laki bini. Bimbang oi bimbang. Persepsi orang tak sama.

Sesiapa bagi nasihat pun boleh. Bebal lah kalau tak boleh dinasihati. Pergi duduk dalam gua sorang kalo rasa diri sendiri saja yang betul. Tapi tak perlu memandai kata 'ini tak kena', 'itu sangat hodoh' atau 'awat tak buat macam Cik Gayah yang duduk lorong hujung tu' atau memerli secara terbuka apa yang laki bini dah buat dan nak buat. Semua orang ada perasaan.Terima kasih.

Keluarga memang penting. Tanpa orang tua, adik beradik, saudara mara hidup macam tak meriah. Nak raya pun tak seronok kalo takda adik beradik dan tak balik rumah orang tua. Tapi macam di katalah. Rumahtangga itu perkongsian hidup di antara suami, isteri dan anak anak. Merangkumi hal ehwal kewangan, cara mendidik dan membesarkan anak anak, pengurusan tempat tinggal dan sebagainya yang berkaitan. Tolong bezakan dan tolong jaga aib laki bini.

Jangan mengungkit. Even dengan anak anak pun. Kalo ihklas, takdalah nak mengungkit. Sekian.


P/s: Ini entry umum. Bukan directly untuk sesiapa. Lebih baik aku kata peringatan untuk akulah. Kang kalo tak bagitahu tersentap pulak.

And to CP, I-M-U.

No comments:

Post a Comment