Monday, April 18, 2011

Tahukah Engkau....

Di saat engkau bergelak ketawa bersuka ria, tahukah engkau ada ramai lagi manusia di sana dan disana yang berada di dalam kesedihan dan dalam kesusahan.

Di saat engkau meneguk air haram dan makan makanan yang tidak halal, tahukah engkau ada ramai lagi manusia di sana dan di sana yang masih kelaparan dan kebuluran dan mungkin hanya berkongsi seteguk air dan secebis roti sesama mereka.

Di saat engkau berfikir untuk membeli sebuah beg atau sehelai baju atau sebuah jam tangan yang setiap satu berharga beribu ribu, tahukah engkau ramai lagi yang diluar sana dihimpit kemiskinan, hidup melarat atau hidup dalam gelandangan. Kais pagi makan pagi. Bersyukurkah engkau?

Di saat engkau berkira kira mahu mebina sebuah  rumah bak istana begemerlapan dan indah serta hebat di pandangan mata, tahukah engkau masih ada ramai lagi diluar sana yang tidak berumah, merempat dan kadang kadang berlantaikan tanah dan berbumbungkan langit. Dapat tidur pun sudah satu nikmat untuk mereka mereka ini. Ya Allah.

Di saat engkau mahu bermewah mewah dan bermegah megah dengan kekayaan dan kesenangan yang Allah kurniakan kepada engkau, tahukah engkau masih ramai lagi yang terpaksa mengemis , menadah tangan, menbuang rasa malu semata mata mahu megalas perut dari sehari ke hari.

Aku cermin diriku. Aku lihat diriku dalam dalam. Aku selami diriku dengan sejelasnya. Aku malu Ya Allah. Malu padaMu Ya Allah. Selalu meminta minta padaMu. Apakah aku benar benar mengikut jalan yang betul . Bagaimanakah cara aku berterima kasih padaMu Ya Allah. Aku malu dengan sikapku. Ampunkan aku Ya allah. Aku hambaMu yang selalu lalai. Selalu mengikut nafsu.Ampunilah aku Ya Allah. Bantulah aku untuk berubah. 
P/S : Try out rock climbing at #MadMonkeyz ! It will improve your health and it is really fun. #MilkADeal

No comments:

Post a Comment